Uitzending radar | Goed zwemonderwijs

Nieuws

Uitzending radar | Goed zwemonderwijs

preview_Sportfondsen-HR-1-013.jpeg

Het programma Radar van AVRO/TROS heeft maandag 14 maart jl. aandacht besteed aan de kwaliteit van zwemlessen.

Radar concludeert op basis van eigen onderzoek door middel van een enquête onder 5.800 consumenten dat de kwaliteit van het zwemonderwijs onder de maat is door het ontbreken van wetgeving voor het geven van zwemonderwijs. Volgens de enquête vindt een kwart van de ondervraagden dat hun kind niet goed heeft leren zwemmen.

Sportfondsen onderschrijft het belang van nationale wetgeving voor het geven van zwemonderwijs. Daarom werken wij volgens de Licentie Nationale Zwemdiploma’s van de Nationale Raad voor Zwemveiligheid. Opgeleide en gediplomeerde zwemlesonderwijzers, een zwemlesprogramma voor het Zwem-ABC en een jaarlijkse inspectie maken deel uit van de werkwijze van de Licentie Nationale Zwemdiploma’s.

De zwemlessen in de Sportfondsenaccommodaties werken met de Nationale Zwemdiploma’s volgens de Nationale Norm Zwemveiligheid van de Nederlandse Raad voor Zwemveiligheid.
Die norm stelt dat een kind zelfredzaam, zwemvaardig en zwemveilig is na het behalen van het A, B en C diploma.
Er wordt gewerkt met een lesplan en programma’s voor goed en plezierig zwemonderwijs.
Zwemlesaanbieders met een Licentie Nationale Zwemdiploma’s van de NRZ werken volgens die norm en worden daarop ook ieder jaar gecontroleerd.

De accommodaties van Sportfondsen zijn houder van de genoemde Licentie Nationale Zwemdiploma’s waarmee de veiligheid en de kwaliteit van leren zwemmen geborgd zijn.
De kwaliteitscriteria zijn o.a. de opleiding en screening van de zwemonderwijzer, werken volgens Gedragscode Zwembranche, werken met een zwemlesplan en het werken met een klachtenprocedure.

Sportfondsen vindt klanttevredenheid belangrijk. Dit jaar geven wij meer focus aan klanttevredenheidsonderzoek door de klanttevredenheid te meten na de 1e les, na 6 maanden, na 4 weken in B-traject en na afloop van het ABC.

Meer over het onderzoek vindt u hier: https://radar.avrotros.nl/testpanel/uitslagen/item/ouders-niet-op-de-hoogte-van-ongediplomeerde-zweminstructeurs/

Veel gestelde vragen kwaliteit zwemonderwijs bij Sportfondsen Nijmegen

Is de zwemonderwijzer van mijn kind gediplomeerd?

Sportfondsen onderschrijft de Nationale Norm Zwemveiligheid en werkt volgens de kwaliteitseisen van de Nationale Raad voor Zwemveiligheid. Dat betekent dat al onze zwemonderwijzers opgeleid en gescreend zijn.

Hoe bepaalt Sportfondsen de kwaliteit van de lessen?

Er is geen wetgeving voor de kwaliteit van zwemonderwijs. Daarom onderschrijft Sportfondsen de Nationale Norm Zwemveiligheid en werkt volgens de kwaliteitseisen van de Nationale Raad voor Zwemveiligheid. Dat betekent dat al onze zwemonderwijzers opgeleid en gescreend zijn. Bovendien werken wij volgens het Standaard Examenprogramma van de NRZ.

https://www.nrz-nl.nl/licentie-nationale-zwemdiplomas/downloads/

Mogen ouders kijken tijdens de lessen?

In de meeste Sportfondsenaccommodaties worden regelmatig speciale kijklessen georganiseerd voor ouders. De ouders zijn dan aanwezig in de zwemzaal en kunnen de les van dichtbij meemaken.

Hoe groot zijn de lesgroepen?

De grootte van de lesgroepen is gemiddeld tussen 10 en 12.

Gebeuren er ongelukken?

Er zijn bij ons geen incidenten bekend.

Cookies op onze website

Deze website maakt gebruik van cookies om de nodige websitefuncties te bieden. Om de websitenavigatie en jouw online ervaring te verbeteren, websiteverkeer, gebruik en interactie te analyseren en om te helpen bij onze marketing- en advertentie-inspanningen.