De eerste zwemles

Spannend, hè?

Via e-mail of telefonisch heb je een oproep gehad dat je kind mag starten met zwemles.

Welkom!

Wij verzoeken je om de eerste les op tijd aanwezig te zijn; je kunt je melden bij de receptie. Als alle nieuwe leskinderen aanwezig zijn zal de hoofdzwemzaken je via de garderobe naar het lesbassin begeleiden, om daar een korte introductie te geven. Deze introductie is voor álle nieuwe kinderen en hun ouders/begeleiders, ook al ben je bekend met ons bad en de zwemlessen. Wij bieden het enige echte Zwem-ABC.

Indeling badjes

In het Sportfondsenbad Nijmegen-West wordt gewerkt met 5 niveaus voor het A-diploma; bad 1 t/m 5.
Elk niveau heeft een eigen kleur polsbandje:

 • Bad 1: rood
 • Bad 2: groen
 • Bad 3: blauw
 • Bad 4: geel
 • Bad 5: oranje

Als je kind mag afzwemmen of zwemt voor een hoger diploma, gelden de volgende bandjes:

 • Oranje = ik mag afzwemmen voor het diploma A.
 • Brons = diploma A
 • Zilver = diploma B
 • Goud = diploma C

Leskaarten

Er zijn verschillende leskaarten. De eerste les is een introductieles, dus dan hoef je nog geen leskaart te kopen.

Na de eerste les koop je een adviesperiode kaart van 4 lessen voor € 60,-. In deze periode wordt gekeken of je kind instructierijp is om door te gaan met zwemlessen.

Als het advies positief is, waarbij je door kunt gaan met de zwemlessen, kun je kiezen voor een all-in zwemleskaart of 4-weken leskaarten. Deze keuze is definitief voor de rest van de zwemles periode. Overstappen van een 4-wekenkaart naar een all-in kaart of andersom is daarna niet meer mogelijk.

Kijken bij de zwemlessen

De eerste zwemles mag je de gehele les naar je kind blijven kijken. Vanaf de tweede les wordt het kind naar een meeting point gebracht, waar deze wordt opgehaald door de lesgever. Je kunt tijdens de les terecht in onze horecaruimte. Na de les kun je je kind weer ophalen bij het meetingpoint. Je mag 5 minuten voor aanvang van de zwemles naar het meetingpoint om je kind op te halen. Niet eerder!

Kijk- en meezwemlessen

Er zijn speciale kijklessen; deze zijn in de regel de week na het diplomazwemmen. Je mag tijdens de kijkles de gehele les in de zwemzaal blijven. Tijdens de kijklessen is het bovendien mogelijk om de instructeur een korte vraag te stellen.

Tijdens de meezwemles mag er 1 ouder/verzorger de hele les meezwemmen. Kijken op de kant is tijdens de meezwemles niet toegestaan.


Zwemlesplanning en leerlingvolgsysteem

Voor het gehele seizoen is een zwemlesplanning gemaakt. Klik hier voor de volledige planning van het zwemlesseizoen 2023-2024. Daarnaast hangt er een poster met deze planning bij de receptie en in de garderobe. Op officiële feestdagen, tijdens de zomervakantie en tijdens de kerstvakantie zijn er geen zwemlessen.

Bij Sportfondsen Nijmegen-West start het ‘gekleed zwemmen’ al in bad 1. Een week vóór het gekleed zwemmen delen de instructeurs de kledingbriefjes uit, waarop de vereiste kledingstukken zijn vermeld. Ook dit is terug te vinden in de zwemlesplanning.

Om de voortgang van je kind te kunnen zien werken wij met een leerlingvolgsysteem. In de JIP-zwemtas die je bij de inschrijving hebt ontvangen tref je de nodige uitleg aan m.b.t. het inloggen. Je kunt ook altijd de hoofdzwemzaken een vraag stellen over de voortgang van je kind.

Jip-zwemleskaart

Neem vanaf de eerste les elke les de Jip zwemlespas mee. Tip: Zet de barcode van de pas in je telefoon; dan heb je de pas altijd bij je. Via diverse apps kun je de barcode ‘overzetten’ naar je telefoon; een foto is vaak niet scherp genoeg.

Vanaf het moment van inschrijven kan je kind op vertoon van de Jip zwemlespas gratis recreatief komen zwemmen onder begeleiding van een betalende (en meezwemmende) volwassene, behalve in de Kerstvakantie en de zes weken zomervakantie.

Heb je je online ingeschreven, dan dien je de Jip zwemlespas bij de receptie van het zwembad op te halen. Het zou fijn zijn als je dit ruim voor de eerste les doet en niet op de start dag zelf.

Kom samen oefenen
Wist je dat je kind gratis kan komen zwemmen als het bij ons zwemles volgt? Dit kan al na inschrijving onder begeleiding van een betalende ouder. Kom samen gezellig oefenen!

 • Deze service geldt alleen in combinatie met een betalende ouder.
 • Voor leskinderen met een 4 weken kaart geldt deze service niet in de kerst- en zomervakantie.
 • Kinderen met een all-in leskaart kunnen het hele jaar door gratis zwemmen in combinatie met een betalende volwassen.

Klik hier voor de algemene voorwaarde van de zwemlessen.

Voor vragen over de eerste zwemles kun je mailen naar onze Hoofdzwemzaken Marjolein Hulshoff via m.hulshoff@sportfondsen.nl

Onze zwemles dagen en tijden

16:15 - 17:00 uur bad 1, 2, 3, 4 en 5

17:00 - 17:45 uur bad 1, 2, 3, 4 en 5 en diploma B

17:45 - 18:30 uur bad 1, 2, 3, 4 en 5 en diploma B

16:30 - 17:15 uur bad 1, 2, 3, 4 en 5 en diploma B

17:15 - 18:00 uur bad 1, 2, 3, 4 en 5 en diploma C

15:00 - 15:30 uur Zwemles op Maat diploma A

15:30 - 16:00 uur Zwemles op Maat diploma A

16:15 - 17:00 uur bad 1, 2, 3, 4 en 5 en diploma B

17:00 - 17:45 uur bad 1, 2, 3, 4 en 5 en diploma B

17:45 - 18:30 uur bad 1, 2, 3, en 4/5 en diploma C

15:45 - 16:30 uur bad 1, 2, 3, 4 en 5

16:30 - 17:15 uur bad 1, 2, 3, 4 en 5 en diploma B

17:15 - 18:00 uur bad 1, 2, 3 4 en 5 en diploma C

08:30 - 9:15 uur bad 1 en 2 (recreatie bad) en bad 3

9:30 - 10:15 uur bad 1, 2 en 3

10:15 - 11:00 uur bad 1, 2, 3 en 4/5

11:15 - 12:00 uur bad 5 (2 groepen) en diploma B (2 groepen)

Heb je een vraag?

Nog 500 tekens resterend
Cookies op onze website

Deze website maakt gebruik van cookies om de nodige websitefuncties te bieden. Om de websitenavigatie en jouw online ervaring te verbeteren, websiteverkeer, gebruik en interactie te analyseren en om te helpen bij onze marketing- en advertentie-inspanningen.