Veranderingen zwemlessen per 01-10-2023

Veranderingen zwemlessen per 01-10-2023

Wat gaat er veranderen?

preview_IMG_2934nabewerkt.jpeg

Onze visie op leren zwemmen

Leren zwemmen begint met zwemplezier. We leggen de focus op spelenderwijs leren, omdat kinderen lesstof graag en snel oppikken als ze ruimte hebben om te spelen en te ontdekken. In een veilige en plezierige omgeving werken we aan de zwemvaardigheid van je kind(eren) volgens het enige nationaal erkende Zwem-ABC diploma. De motorische ontwikkeling, het individuele leerproces en de belevingswereld van kinderen staan daarbij voorop. Dit betekent dat wij de organisatie van de zwemlessen gaan aanpassen aan nieuwe uitgangspunten. Met deze veranderingen gaat je kind in het leerproces nog plezieriger en gemakkelijker op weg naar het Zwem-ABC.

Kenmerken van onze zwemlessen

 1. Veiligheid - gekwalificeerd personeel met jaarlijkse bijscholingen.
 2. Plezier - is de rode draad binnen onze zwemlessen.
 3. Kwaliteit - licentiehouder Nationale Raad Zwemveiligheid.
 4. Effectief - afgestemd op het leerproces en de belevingswereld van kinderen.
 5. Communicatie - actief ouders informeren en betrekken bij de voortgang.

Wat gaat er veranderen?

Medio september of begin oktober 2023 gaan we de volgende veranderingen doorvoeren in de methodiek en organisatie:

Methodiek:

 • We introduceren 5 niveaus bij diploma A (gevolgd door niveau B en C) die met kleuren worden aangegeven (rood, groen, blauw, geel en oranje). In deze 5 niveaus worden overal dezelfde vaardigheden aangeleerd, passend bij het leerproces van je kind. Deze 5 niveaus worden ook doorgevoerd in het leerlingvolgsysteem.
 • Het leerlingvolgsysteem is aangepast naar de 5 niveaus. Dit betekent dat wij alle scores hebben aangepast omdat deze niet meer klopten met dat wat de kinderen moeten kunnen. Wij zullen in de eerste weken na de zomervakantie zorgen dat deze up-to-date is volgens de eisen per niveau. Ook is er een nieuwe smiley ontwikkeld zodat het nog leuker is om samen met je kind thuis de scores te bekijken.
 • Kinderen krijgen onder begeleiding van de zwemonderwijzer oefeningen die ze gezamenlijk én in kleine groepjes uitvoeren, waardoor ze meer zelfstandig kunnen werken en ruimte krijgen om zelf te ervaren en experimenteren.
 • Tijdens de zwemles maken we nog meer gebruik van (spel)materiaal om vaardigheden aan te leren, zoals stuurkaarten (instructiekaarten), duikmatten, opduikmateriaal, etc.

Organisatie:

 • Je kind kan, na inschrijving, gratis vrij zwemmen onder begeleiding van een betalende ouder, om alvast aan ons zwembad te wennen, zich vrij te voelen in het water en samen te oefenen.
 • Je kind zal individueel doorstromen naar het volgende niveau wanneer alle vaardigheden als voldoende zijn beoordeeld. Daar waar het, voor ons, organisatorisch niet mogelijk is om met 5 niveaus te werken zullen we niveau 4 & 5 samenvoegen als 1 groep (zie overzicht van de niveau indeling per dag hieronder). Je kind krijgt de vaardigheden aangeleerd die passen bij zijn leerproces.
 • Ouders worden actief geïnformeerd via kijklessen, het leerlingvolgsysteem, de website en onze social media pagina.

Tabel badjes 5 WEST .jpg

Heb je naar aanleiding van deze brief vragen over onze zwemlessen?

Neem dan contact op met Marjolein Hulshoff, Hoofd Zwemzaken.

Hoofdzwemzaken-west@sportfondsennijmegen.nl

024-3727313

Cookies op onze website

Deze website maakt gebruik van cookies om de nodige websitefuncties te bieden. Om de websitenavigatie en jouw online ervaring te verbeteren, websiteverkeer, gebruik en interactie te analyseren en om te helpen bij onze marketing- en advertentie-inspanningen.